Κοπή δέντρων: Πότε ΔΕΝ μπορείτε να την κάνετε μόνοι σας γιατί είναι επικίνδυνο

by Admin
41 λεπτά
Κοπή δέντρων: Πότε ΔΕΝ μπορείτε να την κάνετε μόνοι σας γιατί είναι επικίνδυνο

Η κοπή δέντρων είναι μία από τις πιο δύσκολες εργασίες, την οποία όμως δυστυχώς πολλοί άνθρωποι υποτιμούν. Το να κόψει κανείς ένα ψηλό δέντρο δεν είναι πάντα τόσο απλό όσο μπορεί να ακούγεται. Για την ακρίβεια, πρόκειται για μια δουλειά που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς και καταστροφή περιουσιών. Φυσικά, δεν εννοούμε ότι απαιτείται πάντα η συνδρομή επαγγελματία, για να κόψετε ένα δέντρο. Υπάρχουν δέντρα, τα οποία με λίγη προσοχή μπορεί ο καθένας να τα κόψει χωρίς να απειληθεί ούτε η σωματική ακεραιότητα ούτε η περιουσία κανενός.

Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις το να επιχειρήσετε να κόψετε τα δέντρα στο οικόπεδό σας είναι άκρως επικίνδυνο και είναι μια δουλειά που επ’ ουδενί δε μπορεί να ανατεθεί σε ερασιτέχνες. Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι ακόλουθες:

·         Αν τα δέντρα είναι πολύ ψηλά ή αν έχουν κορμό με διάμετρο άνω του μισού μέτρου. Πρόκειται για δέντρα, τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να χειριστεί κανείς χωρίς ειδικό εξοπλισμό.

·         Αν περιμετρικά του δέντρου βρίσκονται καλώδια ή σπίτια. Ακόμα και αν το δέντρο δεν είναι πάρα πολύ ψηλό, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χτυπήσει καλώδια της ΔΕΗ ή οροφές άλλων σπιτιών πέφτοντας. Έτσι, είναι απαραίτητο να υπολογιστεί με ακρίβεια το μήκος του, αλλά και να χρησιμοποιηθεί εξοπλισμός, που θα αποτρέψει την απότομη πτώση του.

·         Αν το δέντρο είναι ξερό. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί το δέντρο μπορεί να διαλυθεί πέφτοντας ή να αποκολληθούν απότομα μεγάλα κλαδιά του.

·         Αν δεν έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ακόμα και για το πιο μικρό δέντρο, θα χρειαστείτε ειδικό εξοπλισμό, όπως αλυσοπρίονο αλλά και προστατευτικό εξοπλισμό για εσάς (γάντια και γυαλιά). Η απουσία αυτού του εξοπλισμού καθιστά δεδομένο ότι δεν είναι εφικτό να προχωρήσετε στην κοπή του δέντρου με ασφάλεια.

·         Αν δεν γνωρίζετε το καθεστώς που ισχύει για την κοπή δέντρων. Σε ορισμένες περιοχές, απαγορεύεται να κοπούν δέντρα ή η κοπή μπορεί να γίνει μόνο με άδεια του δήμου. Αν απευθυνθείτε σε επαγγελματία, θα διερευνήσει αυτός το καθεστώς που ισχύει και θα αναλάβει τη γραφειοκρατική διαδικασία.

·         Αν γύρω από το δέντρο υπάρχει χλωρίδα. Τα γύρω δέντρα ενδέχεται να καταστραφούν με την κοπή του δέντρου, τόσο λόγω της πτώσης του όσο και της εκρίζωσής του. Αν επιθυμείτε να διατηρηθούν υγιή τα γύρω νεαρά δέντρα, τότε θα χρειαστείτε κάποιον επαγγελματία, ο οποίος θα βοηθήσει στη διάσωση της υγείας των άλλων δέντρων.

·         Αν το δέντρο έχει ψηλά κλαδιά. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει πρώτα να κλαδευτούν τα κλαδιά που βρίσκονται ψηλά και ύστερα να κοπεί ο κορμός. Επομένως, απαιτείται επαγγελματικός εξοπλισμός που επιτρέπει σε κάποιο ειδικά εκπαιδευμένο άτομο να αναρριχηθεί με ασφάλεια και να αφαιρέσει τα κλαδιά.

Αν η κοπή του δέντρου που σας ενδιαφέρει εμπίπτει σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες, τότε απευθυνθείτε στην Compass Ανυψωτική, για να ολοκληρώσει τη διαδικασία με ασφάλεια και σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.